door Sicco Roukema

SlipknotPsychosocial” (single)

(Roadrunner / CNR entertainment)
Kortgeleden werden de nieuwe maskers al onthuld van Slipknot. Dat is ook meteen een teken dat we nieuw werk kunnen verwachten van dit gezelschap uit Des Moines. Psychosocial is de eerste single van het aankomende album. All Hope Is Gone. Naast Psychosocial in twee versies (edit en albumversie), staat ook de titeltrack op deze single. Afijn, een eerste geluid na vier jaar wachten!!! Dat levert natuurlijk extreem hoge verwachtingen op. Zeker na een briljante plaat als Vol. 3. Geen Rick Rubin achter de knoppen dit keer, maar Dave Fortman. Psychosocial klinkt op en top Slipknot. Vette groove en een refrein met cleane zang dat onmiddellijk in je hoofd blijft zitten. All Hope Is Gone is andere koek. Bikkelharde blastdrums, extreme zang. Doet aan Ioawa denken, maar de band heeft dit keer wel het liedje in tact gehouden. Gestructureerd beuken dus. Kortom, het maakt de verwachtingen naar het nieuwe album dat gepland staat voor 26 augustus alleen maar nog groter.

This Comp Kills Fascists Vol 1
(Relapse Records )
Scott Hull (Pig Destroyer, Aroraphobic Nosebleed, Anal Cunt) is een man die van vele markten thuis is. Zie ook de recensie van zijn solo album hieronder. Deze verzamelaar is ook door hem samengesteld en behelst het beste wat er op underground gebied in grindcore, hardcore en violent power bands. Al het materiaal is exclusief!! Van bijvoorbeeld het meer dan briljante Agents Of Satan of Brutal Truth is het voor het eerst in jaren dat er weer nieuw materiaal te horen is. Van Brutal Truth is dat bijvoorbeeld 10 jaar geleden!!!
Verder staat er werk op van bands als Chainsaw To The Face, Weekend Nachos, Total Fucking Destruction, e.v.a.
Scott Hull wilde met deze verzamelaar een ode aan de underground maken en dat is hem gelukt. Ik heb in ieder geval in tijden niet zo genoten. Doet me terug denken aan mijn tape trading days. Geweldig album!!!!

Scott HullRequiem
(Relapse Records)
Dit is totaal andere koek dan wat hij aflevert met zijn eigen band of wat er te vinden is op bovenstaande verzamelaar. Requiem is een rustieke verzameling van mooie soundscapes. Ooit begonnen als een project voor filmmuziek. Die film heeft nooit het licht gezien, maar Scott kreeg wel de smaak te pakken van dit soort muziek. Requiem is geweldig opgebouwd en weet ondanks de sobere aankleding de luisteraar vast te houden. Het album begint heel mooi met La Bocca Del Cielo dat een prachtige sfeer neerzet. Conseguenze wordt gedragen door piano en Vista All’Ospedale biedt wat meer spanning door het electronische ritme, Morte Sul Treno is bijna Jazz. Daarna komen er een tweetal donkere sferische nummers en dan klinkt Consequenze (alternate) in eens weer opgewekt. Scott weet op deze instrumentale plaat heel veel verschillende sferen neer te zetten en bewijst daarmee een zeer begenadigd muzikant te zijn die in meer geïnteresseerd is dan in alleen brute muziek.

Hero DestroyedHero Destroyed
(Relapse Records)
Dat is even schudden met je oren na de 22 minuten aanval van dit nieuwe gezelschap. De alles of niets benadering is bewonderingwaardig. Tel daar een zeer goede productie bij op en je hebt een klasse noisecore plaat. Deze EP met 7 nummers laat een verpletterende indruk achter. Het lijkt of het uit hun tenen komt en een rustpunt is nergens te vinden tussen de halsbrekende riffs en tempowisselingen..
ZWARE AANRADERS WEEK 31