Met het contracteren van The Blind Boys of Alabama heeft het 12e Ribs&Blues festival tijdens Pinksteren (11 en 12 mei) in Raalte (Ov.) een legendarische naam aangetrokken. De al meer dan 70 jaar bestaande band heeft meer dan 60 platen gemaakt. Daaronder ook de eind januari 2008 verschenen CD ˜Down in New Orleans™.
Het jaarlijkse free open air festival, in 2007 goed voor ruim 30.000 bezoekers, heeft verder Julian Sas en Barrelhouse uit Nederland, Johnny Mastro & Mama's Boys, Homemade Jamz™ blues band en Popa Chubby (allen uit de VS), Ian Parker, Ian Siegal en the Hoax (allen GB), de Seatsniffers (B) en Bjorn Berge (Noorwegen) op het programma op festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte staan.
The Blind Boys Of Alabama
(oorspronkelijk The Five Blind Boys Of Alabama) werd 70 jaar geleden opgericht op een blindenschool in het straatarme Alabama. De heren zijn inmiddels op hoge leeftijd, maar versleten zijn ze allerminst. Sterker nog, de afgelopen jaren maakte de band misschien wel haar beste platen met het samen met Ben Harper gemaakte There Will Be A Light in 2004 als onbetwist hoogtepunt. Ook de eind januari verschenen Down In New Orleans is een hele overtuigende plaat waarin naast gospel en soul ook rock en bluesriffles niet geschuwd worden. De toernee dit jaar is naar deze CD genoemd en leidt langs tientallen plaatsen in de VS en Europa.
Voor deze plaat bleven de Blind Boys voor de afwisseling eens niet in het eigen Alabama, maar togen ze naar het nog lang niet in oude glorie herstelde New Orleans. Om hier vervolgens een prachtig muzikaal eerbetoon te brengen aan deze unieke stad. Voor de gelegenheid werd de vooral met gospel en soul-invloeden doorspekte muziek van The Blind Boys Of Alabama door grootheden uit de lokale muziekscene voorzien van een stevige New Orleans Rhythm & Blues injectie. Het blijkt een combinatie die fantastisch uitpakt. Down In New Orleans is een doorleefde plaat die recht uit het hart komt.
Al in 1939 richtten (de in maart 2005 op 75-jarige leeftijd overleden) George Scott (nu vervangen door Billy Bowers) samen met de nog steeds actieve Jimmy Carter (ooit actief bij The blind Boys of Missipippi) en Clarence Fountain (in verband met diabetes dit jaar gestopt met optredens, Ben Moore vervangt hem na ervaring opgedaan te hebben bij onder meer Otis Redding en James Brown) de Blind Boys of Alabama op in het Alabama Institute for the Negro Blind. De blinde gospelzangers braken in de jaren 40 in de VS door. Ze werden een vaste waarde in het gospelcircuit. In totaal werden er meer dan zestig platen gemaakt. De laatste decennia kregen ze een bredere erkenning. De groep werkte onder anderen samen met Lou Reed, Ben Harper en Ibrahim Ferrer. Ze zijn dan ook een van de grote namen in de Amerikaanse gospel muziek en hun live shows trekken nog steeds duizenden mensen. Hun meest recente albums zijn uitgebracht op het Real World label van Peter Gabriel. The Blind Boys hebben ook een vocale bijdrage geleverd aan Gabriels eigen albums.
Ze zingen recht uit het hart, vanuit hun hele wezen en het diepst van hun ziel. En ook voor niet-kerkgangers klinkt hun gezang alsof je in het paradijs beland bent. Ze begonnen als echte die hard gospel singers, maar tegenwoordig nemen ze ook songs op van Tom Waits, Prince en Peter Gabriel. Van 2002 tot en met 2005 won de band jaarlijks de beroemde Grammy Award voor ˜The best Traditional Soul Gospel Album™. The Blind Boys of Alabama warden in 2002 opgenomen in de beroemde Gospel Music Hall of Fame.

De huidige bezetting is als volgt:
Jimmy Carter, Bishop Billy Bowers en Ben Moore: vocals
Eric (Ricky) McKinnie - drums, percussion
Caleb Butler - rhythm guitar
Joey Williams - lead guitar
Tracy Pierce - bass

Meer info op www.ribsenblues.nl

The Blind Boys of Alabama 12 mei 2008 naar Ribs&Blues in Raalte