door Sicco Roukema

Queens Of The Stone Age Era Vulgaris"
(Interscope / Universal music)
 Makkelijk maakt meneer Homme het de luisteraar niet. En niet alleen de argeloze luisteraar, ook de echte fan zet hij scherp. Era Vulgaris levert met Sick, Sick, Sick de eerste single af en dit is al geen gemakkelijk nummer (let ook vooral op de heftige clip). De sound is rauw, stripped en hoekig. Nergens meer lekker vloeiende riffs, geen makkelijk in het gehoor liggende zanglijnen. En de gastmuzikanten? Die vallen totaal niet op. Het is dat je op het hoesje kunt lezen dat Mark Lanegan weer van de partij is en ook Julian Casablancas (Strokes), maar hun inbreng is miniem. Homme lijkt moetwillig Rated R en Songs For The Deaf van zich af te wille schudden. Het gitaargeluid is gruizig, Homme’s vocalen experimenteel, maar het is wel opzwepend en muziek met kloten. En dat terwijl ze nog nooit zo elementair hebben geklonken. Groeiplaat, zondermeer, en ook één die meteen intrigeerd.

Kamelot "Ghost Opera"
(SPV / CNR Distribution)
 Als de violen in Solitaire je langzaam meeslepen naar de echte opener Rule The World openbaren zich weer de nieuwe wegen die Kamelot in slaat. De riffs zijn mokervet, maar de nadruk licht wat meer op de keyboard, de wel erg mooi ingemixte violen en andere spannende, aan Goth referende thema’s. Eveneens is het hele concept idee weg op Ghost Opera en kunnen we spreken van 11 op zich zelf staande songs. De bombast die vorige albums kenmerkte (zoals Karma en Black Halo) komt wel weer terug in de titeltrack. The Human Stain heeft een geweldig refrein en laat duidelijk de nieuwe sound van Kamelot horen. Niet uit je hoofd te krijgen. Duidelijk is dat de band en met name Khan ditmaal zeer gefocused is geweest op pakkende zanglijnen en niet zozeer meer op de grootse bombast. Het levert een wat directere cd op (ondanks dat er nog steeds mega veel ideeën ingepompt zijn) waar de fans even aan zullen moeten wennen

Dream Theater "Systematic Chaos"
(Roadrunner / CNR entertainment)
 Ook op het nieuwe honk doet Dream Theater geen concessies. Openen met een track van meer dan 9 minuten. Sowieso is het kortste nummer ook nog meer dan 5 minuten. De composities zitten weer fabelachtig in elkaar en alles is zo uitgedacht. Constant Motion valt eigenlijk op door zijn relatieve eenvoud en wat een lekker vette metaltrack is dit. Ook het refrein is zeer sterk. Vanaf dit nummer wordt de plaat ook harder en grimmiger. Luister maar eens naar The Dark Eternal Night dat met de vervormde vocalen en trash riffs er behoorlijk in beukt. In dit nummer zitten overigens ook onnavolgbare progressieve stukken. Op Repentance wordt het gas weer wat teruggenomen, maar op afsluiter en vervolg op de opener In The Presence Of Enemies Pt 2 worden alle progressieve registers in meer dan 16 minuten open getrokken. Liefhebber weten genoeg.

Iced Earth "Overture Of The Wicked"
(SPV / CNR entertainment)
 We schijnen nog even geduld te moeten hebben op een nieuw album (2 luik), maar worden inmiddels wel getrakteerd op dit uitstekende mini album. 4 nummers. Opener Ten Thousand Strong is een nieuwe song. Geweldige track, pure metal. De andere 3 Prophecy, Birth Of The Wicked en the Coming Curse kennen we al maar worden nu gezongen door Tim Owens. Prima opwarmer.

ZWARE AANRADERS WEEK 27