door Sicco Roukema


Mastodon "Blood Mountain "
(Warner music)
Ik zou aan het derde album van Mastodon een halve pagina kunnen besteden maar de strekking zou hetzelfde zijn als dat ik een recensie in een paar woorden zou maken. Blood Mountain is het beste metal album van het jaar!!! Punt uit. Ze worden als enige ware opvolgers van Metallica genoemd, maar ik hoop het niet. Dat zou namelijk betekenen dat hierna de koek op zou zijn en dat Mastodon met net zo'n gedrocht aan zouden komen zetten als nd Justice For All". Laat Mastodon maar Mastodon blijven. Dit is de n van de weinige bands die zonder aan extremiteit en complexiteit in te leveren iedere keer met betere nummers aan komt zetten. De overstap naar een major heeft geen enkele invloed gehad op het band geluid. Mastodon evalueert op haar eigen wijze en ditmaal zijn de tracks nog extremer en genialer dan op hun vorige twee albums. Prachtig harmonieus gitaarwerk dat de tijden van oude heavy metal doet herlever, gekoppeld aan complexe songstructuren, geniaal drumwerk en steeds betere zanglijnen. Blood Mountain is de overtreffende trap in metal. Wiskunde op het hoogste niveau, maar toch toegankelijk gebracht en dat is knap. De 12 nummers razen over de luisteraar heen en verpulveren alles. Agressie, brute kracht en schoonheid gaan hand in hand en de vele ideen zijn verbazingwekkend goed neergezet. Nergens verzuipt de band in zijn eigen genialiteit of drang naar complexiteit. Mastodon is groots, zer groots!!!

Cradle Of Filth "Thornography"
(Roadrunner / CNR Entertainment)
De Britse Black metal goden zijn terug met een nieuw album. Een spannend orkestraal intro opent het album en met Dirge Inferno knallen Dani en de zijnen als vanouds hard uit de startblokken. Gitaren zo scherp als cirkelzagen, drums als vuursalvo's en een krijsende Dani. Maar de Britten verassen de luisteraar en fan daarna wel degelijk. Dani Filth zingt namelijk hier en daar clean en we kunnen gaan spreken van gewoonweg catchy stukken hier en daar (bijvoorbeeld Byronic Man en Cemetary and Sundown). Maar ook de schreeuw van Dani is anders dan anders. En wat te denken van de superheftige versie van Heaven's 17 hit Temptation??? Ik vind 'm geslaagd. Verder valt er veel te genieten van good old Cradle metal. Lekker bombastisch, superstrak.

Iron Maiden 'A Matter Of Live And Death"
(EMI music)
Die oudjes doen het toch maar. Ook Maiden levert weer een topprestatie af met dit nieuwe schijfje. De band klinkt zelfs verassend fris en gedreven. Different World is daar gelijk het eerste bewijs van. Een typische up-tempo Maiden kraker, maar daarna gooit de band het over een andere boeg. De composities duren stuk voor stuk langer dan 7 minuten en zitten ze moeilijk in elkaar. Bruce zingt alle tracks wel de hoogte in, mar wie zit te wachten op de oude Maiden wordt niet beloond. Op zich niet verkeerd denk ik, de band kan haar eerste albums toch nooit evenaren dus waarom zouden ze. Luister liever eens hoe goed deze tracks in elkaar steken. Je hebt het allemaal wel eens gehoord, maar het blijft verdomde goed. Maiden bewijst haar bestaansrecht met dit beste album in tijden. Zeker geen gemakkelijk album, meerder draaibeurten zijn nodig, maar daarna blijft die lekker hangen!

StoneSour "Through Glass"
(Roadrunner / CNR Entertainment)
Terechte single van het uitstekende laatste StoneSour album. Single edit is en de album versie staat er ook op (overigens met weinig verschil). Prachtnummer!!

Axel Rudi Pell "Mystica"

(SPV / CNR entertainment)
Echte hardrock, daar staat Axel al jaren garant voor middels prima albums van constante kwaliteit. Dat heeft de heer een behoorlijk vaste schare fans opgeleverd. Alles klinkt goed aan de mans' albums. Altijd een prima zanger in de gelederen, sterke composities en een goeie productie. De jaren hebben stilgestaan voor Axel. Hij doet wat hij al zo'n 17 albums lang doet, kwaliteit leveren. Nee, liefhebbers van rock zullen hier geen buil aan vallen.

ZWARE AANRADERS WEEK 38