door Sicco Roukema

The Datsuns "Smoke & Mirors"
(V2)
Toen ik The Datsuns weer eens live aan het werk zag op Graspop Metal Meeting dit jaar was ik meer dan aangenaam verrast. Dolf en de zijnen bewezen niet meer die lekkere garagerock band te zijn, maar waren uitgegroeid tot een Classic Rock band van zeer groot formaat. Smoke & Mirrors is de absolute bevestiging van de grootsheid van The Datsuns. Van smerige hard rock'n roll tot tracks als Too Little Fire en Waiting For Your Time To Come waar ze een volwassen compositorisch geluid laten horen. The Datsuns groeien met het album!

Black Label Society "Shot To Hell"
(Roadrunner / CNR Entertainment)
Black Label Society fans kunnen hun lol op deze periode. Niet alleen is er een puike live 2dvd uit van gitaarbeul Zakk Wylde, de band debuteert eveneens op Roadrunner met hun nieuwe album. Shot To Hell is voor mij persoonlijk een shot to glory. De band is in topvorm en de 13 tracks vol heerlijk groovende rock met Southern invloeden hakken er lekker in. Briljante gitaarsolo's, vette riffs en stoere songs. Maar ook een stel mooie rustige nummers. Hoe je het ook bekijkt, Black Label staat garant voor echte mannen muziek waarbij je zin krijgt in heel veel bier te zuipen.

Hatebreed "Supremacy"
(Roadrunner / CNR Entertainment)
Ellende is de drijfveer voor creativiteit. Althans in veel gevallen en zo ook in het geval van Hatebreed. Een wat minder periode in het leven van frontman Jamey jasta zorgt voor een furieus album. Ligt de herhaling op de loer? Ach, dat ligt het in de hardcore sowieso, alleen Hatebreed gaat er goed mee om. Alles wat je wilt krijg je voor je kiezen. Snelle stukken, logge beukers, hakkende riffs, dubbelbass en opgefokte vocalen. Tel daar een uitstekende productie bij op, 13 splinterharde tracks en je hebt in handen wat je als hardcore liefhebber wilt. Bodybuilderrock!! Geen wonder dat Hatebreed zo populair is, Supremacy is het bewijs en de titel zegt het al.

Delain "Lucidity"

(Roadrunner / CNR Entertainment)
Vleermuizenrock van eigen bodem. Delain is het project van ex- Within Temptation toetsenist Martijn Westerhold. Aan alles valt te merken dat Roadrunner terecht in dit album gelooft. Voor de liefhebbers van Gothic Metal is dit een prachtalbum. Sterke, rijk gearrangeerde stukken domineren het album en ondanks dat zangeres Charlotte Wessels misschien nog niet super bekend is, ze heeft wel een prachtige stem voor dit genre. Verder doen Sharon del Adel (Within Temptation), Marko Hietala (Nightwish) Liv Kristine (Leaves' Eyes) Jan Yrlund (ex Lacrimosa) en Ad Sluyter (Epica) mee. Niet de minste dus en dat doet de kwaliteit van dit album ten goede. De band gaat ook binnenkort optreden, dus wie ze live wil zien moet de site in de gaten houden

ZWARE AANRADERS WEEK 37