Billy (William Martin) Joel (09-05-1949) geboren in de USA/Hicksville-Long Island kwam al vroeg met muziek in aanraking vanwege het feit dat zij ouders parttimer muzikanten waren en daarmee de kost verdienden.
Zijn eerste bandje heette The Hassles en maakte daarmee twee albums (resp. 1968 en 1969). Zijn volgende bandje heet Attila en komt tot n album in 1970.
Dan volgt in 1971 zijn eerste solo album getiteld Cold Spring Harbour flopt (het nummer Nocturne weet in Nederland wel een tipparade notering te halen) en leidt bij Billy Joel tot de bezinning of het wel zin heeft om als muzikant/singer-songwriter te gaan werken. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en levert in 1974 zijn album Piano Man op. Dit album is vrijwel geheel in een take opgenomen en live in de studio. Het ingetogen karakter van het album levert hem meer credits op. De titelsong wordt zelfs een hit in de US (#25) en geeft voldoende zekerheid om verder te bouwen.
Hij wordt in 1974 uitgeroepen tot de 'meest veel belovende artiest in de USA, er volgt ook een succesvolle tournee door de US gevolgd door het derde soloalbum Streetlife Serenade waarin hij weer met producer Michael Stewart samenwerkt.
Het vierde album Turnstiles levert in Nederland zijn eerste hit op: James. In de US wordt dit geen hit.
Het 5e album The Stranger wordt door Phil Ramone geproduceerd en levert zijn eerste top 5 hit in Amerika op: Just the way you are. Later gecovered door Barry White en opnieuw tot hit gebombardeerd. Het album The stranger verkocht meer dan 10 miljoen exemplaren en is nog steeds zijn bestverkochte album.
Langzaam maar zeker ontwikkelt de most promising artist tot een singer-songwriter die ook steeds meer in zichzelf gaat geloven en worden steeds sterkere liedjes geschreven, veelal met een levensbeschouwend karakter en/of ook vaak uit eigen ervaring. Zijn muziek wordt ook steeds breder van aanpak en niet slechts alleen de piano, waarmee hij vooral in de VS werd vergeleken met tijdgenoot Elton John.
Album #6 is 52Nd Street en levert ook weer hitmateriaal op waarvan Shes always a woman to me (US #17, NL #12) en My life (US #3, NL 23, UK #12) grote hits worden.
In 1980 verschijnt Glass houses en levert zijn eerste Amerikaanse #1 hit op met Its still rock n roll to me.
In 1981 is het tijd voor een live album: Songs in the attic, gevolgd door The Nylon Curtain in 1982. Van dit album wordt speciaal voor Nederland Goodnight Saigon op single uitgebracht en een #1 hit. Voor Amerika is dit nummer vanwege de Vietnam-oorlog te gevoelig. Het leven is in deze periode voor Billy Joel wrang en bitter en dat levert idem nummers op, zowel op dit album als de opvolger An innocent man. Van dit album wordt Uptown girl een wereldwijde Top 10 hit en zelfs #1 in Engeland. Het fotomodel in de videoclip van dit nummer is Christie Brinkley, op dat moment n van de bestbetaalde fotomodellen in de US. Korte tijd later blijkt dat Billy Joel met haar in het huwelijk treedt.
Het 11e album The Bridge levert medewerking op met o.a. Steve Winwood en Ray Charles. Zijn successen leveren hem zelfs de mogelijkheid om in 1987 een tournee door Rusland te maken.
Door de jaren heen heeft Billy Joel zich ontwikkeld tot n van de meest succesvolle zangers van de 20ste eeuw in de USA, na o.a. Elvis Presley, Garth Brooks en Elton John. Zijn succes is langzaam opgebouwd en met hard werken.
Het album The Ultimate Collection bevat een groot en belangrijk deel van zijn succesreeks, niet iedere fan zal er tevreden over zijn, omdat hij veel meer goed werk heeft geschreven, doch deze 2CD komt dicht bij de ultieme collectie van deze bijzondere artiest, met een geheel eigen stijl. Hij heeft een wezenlijke en eigen bijdrage geleverd aan de muziek met soms hele bijzondere teksten die vaak over zijn eigen levenservaring gaat (My life).
Veel andere nummers en hits spreken tot de verbeelding: Piano Man, I Go To Extremes, We Didn't Start The Fire , New York State Of Mind, Modern Woman, Honesty, Movin out, Leningrad. etc
In 2004 kreeg Billy Joel ondanks zijn nummer Say Goodbye To Hollywood toch een eigen ster op de Hollywood Walk Of Fame. Joel's plakaat ligt op Hollywood Boulevard ter hoogte van het Pantages Theater, waar zijn met Tony Awards bekroonde musical Movin' Out ook te zien zijn. Na meer dan 20 top tien hits in Amerika en nominatie voor de Rock & Roll Hall Of Fame was dit een verdere bekroning op zijn werk.
De afgelopen jaren is er geen nieuw werk van hem verschenen.
Zijn meest recente werk is River of dreams (1993) sindsdien zijn er alleen maar hitoverzichten van hem verschenen.
BILLY JOEL "The Ultimate Collection"
(sony music)

YESTERDAYS FUTURE: BILLY JOEL