Os Mutantes, de inmiddels legendarische psychedelische band uit Brazilië die in de jaren '60 groot werd met de avant-gardistische Tropicalia-beweging, is weer vol in actie met stomende concerten als resultaat. Zelfs in hun afwezigheid (van eind jaren ’80 tot 2006) vormde de band een enorme inspiratie voor artiesten als Kurt Cobain, David Byrne, The Flaming Lips, Devendra Banhart en Beck.

Os Mutantes, wat “de mutanten” betekent, werd in 1966 in Sao Paulo opgericht door de broers Arnaldo Baptista (bas, keyboard en zang) en Sérgio Dias Baptista (gitaar en zang), en zangeres Rita Lee. Zij stonden aan de wieg van de Tropicalia-stroming, die muziek, theater, avant-gardistische poëzie en andere visuele en auditieve kunstvormen wilde verenigen. Os Mutantes mixte psychedelische rock met humor, politieke kritiek, traditionele muziek als de samba en de in die tijd populaire muziek van The Beatles en Jimi Hendrix. Via Tropicalia-helden Gilberto Gil en Caetano Veloso verwierf de band een prominente plaats in de beweging. Sinds de band weer actief is bracht ze in 2013 het album 'Fool Metal' Jack uit en inmiddels tourt de band met een wat jongere bandbezetting.

Live recensie in Kindamuzik van show Os Mutantes op Le Gues Who in 2015:
"Os Mutantes maakt vrienden. Een rammer dan ramvolle Pandora, met vooraan een contingent totaal uit hun plaat gaande Brazilianen, ziet en hoort een band die de voorhoede van de avant-garderock van eind jaren zestig zonder enig probleem en met het grootste plezier naar nu brengt.
Het is feest. Voor het podium en erop! Os Mutantes heeft niet de zoveelste dag op kantoor. De bandleden jutten elkaar op, jennen en verrassen onderling en vergeten niet dat de aanwezigen ervoor zorgen dat zij er staan.
Van ongelofelijk lelijke progpop naar een ware McCartneysong, van stomend hete Tropicalia tot bezeten bluessolo's: Os Mutantes gooit het in een hoge hoed, schudt even en uit de losse pols worden meerdere zonnen over LGW? uitgestort. Misschien wel de grootste ode aan het spelen van muziek van het weekend; het ultieme contrast tegenover de stram-straffe broeders van The Notwist of sunn 0))) dat je niet eens mag zien, zo vol rook staat de zaal. Zo kan het dus ook: geen gemiep, geen gedoe, geluid doet het - oké! - gáán!"

Os Mutantes komt voor een unieke show naar Amsterdam:
maandag 30 mei - Amsterdam - Paradiso Noord (Tolhuistuin)

 

Tropicália legende Os Mutantes komt voor één show naar Amsterdam