Nieuw album: Fumaça Preta

20-04-2016 @ 10:54

Met hun gelijknamige debuut wist Fumaça Preta in 2014 al snel naam te maken. Hun cocktail van tropische ritmes, analoge synths en fuzz gitaren in combinatie met Portugese teksten bleek voor velen onweerstaanbaar.

Op het 9 april via het gerenommeerde Soundway Records uitgebrachte vervolg ‘Impuros Fanáticos’ gaat het trio nog een stap verder. De unieke cross-over van psychedelica, free jazz, metal, tambu, voodoo en fado wordt ook nog eens opgesierd door de nodige field recordings. Zo werd in een verlaten fabriek in het midden van de Spaanse woestijn metaalschroot ingezet als percussie, er is een nachtelijk voodoo ritueel opgenomen in een afgelegen dorp op de grens van Venezuela & Brazilië en er werden steel drums opgenomen op een ongebruikte militaire basis in Tsjechië.
Fumaça Preta onderging in 2015 de nodige veranderingen. De gestegen roem en het drukke tourschema eiste zijn tol. Dit vertaalde zich in meer donkere en beschouwende momenten op het album. Daarnaast neemt Alex Figueira nu de vocalen voor zijn rekening, wat betekent dat er naast Portugese nu ook Spaanstalige teksten voorbij komen.
Hun live-reputatie weet de band nog steeds waar te maken. De explosieve energie, drastische dynamiek en uiteenlopende muzikale invloeden zorgen er steevast voor dat het ene gedeelte van het publiek ongegeneerd staat te grooven terwijl het andere gedeelte fanatiek staat te headbangen.

The Quietus: “Fumaça Preta offer a cracked Latin American psychedelia that jives to the wiggier end of Tropicalia while drinking deep from the Butthole Surfers’ manky goblet of insanity

Financial Times: “A deranged blend of heavy metal histrionics, tropicalia, psychedelia and shouting in Portuguese.”

The Wire: “Steaming tropical concoction.

Live:
30 april – Amsterdam, Tolhuistuin
10 mei – Tilburg, Extase
11 mei – Groningen, Vera

Fumaça Preta - Impuros Fanáticos
release: 9 april, 2016

distributie Benelux: Bertus

https://www.facebook.com/fumacapreta/

Gerelateerde nieuwsberichten

Deel dit artikel op: