Junkie XL album Synthesized ook uit in de VS

28-11-2012 @ 22:53

Retrovideo voor single Gloria, Junkie XL & Metropole Orkest op Vrede van Utrecht
Tom Holkenborg (Junkie XL) bracht in oktober zijn album 'Synthesized' in de Benelux uit op JXL Recordings. Vanaf 27 november is het album ook verschenen voor de Noord-Amerikaanse markt op het Nettwerk label. De retrovideo voor single Gloria gemaakt door regisseur John Christopher Pina staat nu online.

April 2013 werkt Junkie XL samen met het Metropole Orkest voor de opening van De Vrede van Utrecht.

'Synthesized' valt voor Holkenborg in een breed scala van muzikale producties. Zo tekende hij onlangs nog voor de muziek bij de kaskraker 'Dark Knight Rises', produceert hij muziek bij videogames en maakt hij remixen voor artiesten als Coldplay en Madonna. Toch blijft eigen werk cruciaal voor Holkenborg.

Voor de single Gloria featuring Datarock maakte regisseur John Christopher Pina (Kanye West, John Legend, Seal, Common) een videoclip. De clip is een flashback naar jaren '90 sitcom met een bijrol voor Tom Holkenborg als leraar op een Amerikaanse High School.

Junkie XL, het Metropole Orkest en een vuurwerkshow openen op13 april 2013 De Vrede van Utrecht. Dan is het 300 jaar geleden dat de verdragen werden getekend, waarmee een eind kwam aan twee eeuwen oorlog voeren. Het openingsspektakel, The Art of Making Peace', vindt plaats op het dak van de A2-tunnel bij Leidsche Rijn Centrum met het Metropole Orkest, Junkie XL, theater en een moderne variant van het vreugdevuurwerk uit 1713.

Synthesized
"Ik maak gemiddeld zo'n negen uur muziek per jaar. In al die verschillende tracks en stukken komen mijn ideeën en drijfveren terug. Maar nergens kan ik die zo vrij uitleven als op mijn eigen albums. Wie Synthesized luistert, hoort een-op-een waar ik nu muzikaal sta. Het album heeft ook echt een typische Junkie XL vibe: veel energie en een mooie mix tussen akoestisch en elektronisch. Af en toe heeft het wel iets van een omgevallen platenkast. Bijvoorbeeld het nummer 'Kill the Fucking Band'; dat begint als een soort middle-of-the-road discotrack en gaat dan over in ZZ Top meets KISS meets Kraftwerk."

De XL achter Junkie staat voor eXpanding Limits en dat is precies wat Holkenborg al meer dan twintig jaar doet. Steeds zoekt hij experiment en vernieuwing. Dat leidde tot de onverwachte, maar inmiddels klassieke remix van 'A little less conversation' van Elvis Presley. Daarmee kwam hij in tientallen landen op #1 in de hitlijsten. Maar hij stortte zich ook als een van de eerste grote artiesten op games. Met de muziek die hij maakte voor spellen als 'Forza', 'Need for Speed' en 'Burnout' bereikt hij dagelijks meer dan 30 miljoen gamers. De afgelopen jaren tekende Holkenborg voor de filmmuziek van Hollywood kaskrakers als 'Inception', 'Madagascar 3' en 'The Dark Knight Rises'. Tegelijkertijd componeerde hij klassieke stukken voor het Nationaal Ballet, het Metropole Orkest en de Toneelgroep Amsterdam. Holkenborg woont en werkt in Los Angeles.

http://www.junkiexl.com/

https://twitter.com/junkie_xl